Dzieci z grupy Kolorowe nutki chcÄ…c zakoÅ„czyć sezon gromadzenia przetworów i zapasów na zimÄ™ do swojej grupowej spiżarni postanowiÅ‚y doÅ‚ożyć kiszonÄ… kapusta, którÄ… sami, wÅ‚asnorÄ™cznie sporzÄ…dziÅ‚y. Przed grupowym kiszeniem kapusty odbyÅ‚y siÄ™ rozmowy na temat dawnego obrzÄ™du kiszenia tego warzywa. Nutki dowiedziaÅ‚y siÄ™ o wielkich drewnianych beczkach i kiszeniu kapusty bosymi, wczeÅ›niej dÅ‚ugo moczonymi w wodzie, stopami. Po wstÄ™pie i po przedstawieniu przepisu na kiszenie kapusty nadszedÅ‚ czas na dziaÅ‚anie. Wszystkie dzieci ochoczo rwaÅ‚y siÄ™ do pracy – jedni obierali marchewki a inni już czekali z przyprawami. Wszyscy wspólnie mocno mieszali skÅ‚adniki by na koÅ„cu kapustÄ™ umieÅ›cić w beczce.