Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

WIELKANOCNE BARANKI

WIELKANOCNE BARANKI

Witam wszystkie BIEDRONECZKI i RODZICÓW!!!

    Dzisiaj mamy WIELKI CZWARTEK. Jest to czas intensywnych przygotowań do Świąt Wielkanocnych, gdzie sprzątamy nasze domy, malujemy kolorowe pisanki, przygotowujemy smaczne potrawy i oczywiście pieczemy ciasta. Dlatego dzisiaj proponuję dzieciom (oczywiście przy pomocy rodziców, z zachowaniem ostrożności) upieczenie wielkanocnych baranków, które są bardzo ważnym symbolem nadchodzących świąt ( baranek oznacza odkupienie grzeszników i przezwyciężenie zła).

Oto składniki potrzebne do wykonania baranków:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 żółtka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

SPOSÓB WYKONANIA:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany).

Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy aż do połączenia. Oba rodzaje ciasta zawiajamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałeczek (resztę ciasta trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy kuleczkę- to będą brzuszki baranków. Układamy je obok siebie na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciu, czyli kuleczki z jasnego ciasta układamy w kolumnach wg wzoru 2+3+3+2).

Z ciasta kakaowego formujemy główki, uszy i nogi baranków. Dokładamy je do brzuszków.

Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasteczka ostrożnie zdejmujemy z blachy i studzimy najlepiej na kratce.

ŻYCZMY WSZYSTKIM BIEDRONECZKOM I ICH RODZICOM SMACZNEGO

 I ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH!!!

 

 

 

Data dodania: 2021-04-01 07:30:24
Data edycji: 2021-04-01 09:39:28
Ilość wyświetleń: 420
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej