Witam wszystkie BIEDRONECZKI i RODZICÓW!!!
Dzisiaj mamy WIELKI CZWARTEK. Jest to czas intensywnych przygotowań do Świąt Wielkanocnych, gdzie sprzątamy nasze domy, malujemy kolorowe pisanki, przygotowujemy smaczne potrawy i oczywiście pieczemy ciasta. Dlatego dzisiaj proponuję dzieciom (oczywiście przy pomocy rodziców, z zachowaniem ostrożności) upieczenie wielkanocnych baranków, które są bardzo ważnym symbolem nadchodzących świąt ( baranek oznacza odkupienie grzeszników i przezwyciężenie zła).
Oto składniki potrzebne do wykonania baranków:
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany).
Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy aż do połączenia. Oba rodzaje ciasta zawiajamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałeczek (resztę ciasta trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy kuleczkę- to będą brzuszki baranków. Układamy je obok siebie na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciu, czyli kuleczki z jasnego ciasta układamy w kolumnach wg wzoru 2+3+3+2).
Z ciasta kakaowego formujemy główki, uszy i nogi baranków. Dokładamy je do brzuszków.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasteczka ostrożnie zdejmujemy z blachy i studzimy najlepiej na kratce.
ŻYCZMY WSZYSTKIM BIEDRONECZKOM I ICH RODZICOM SMACZNEGO
I ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH!!!
07-100 Węgrów
Klonowa 4