Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

WIELKANOCNE BARANKI

WIELKANOCNE BARANKI

Witam wszystkie BIEDRONECZKI i RODZICÓW!!!

    Dzisiaj mamy WIELKI CZWARTEK. Jest to czas intensywnych przygotowań do Świąt Wielkanocnych, gdzie sprzątamy nasze domy, malujemy kolorowe pisanki, przygotowujemy smaczne potrawy i oczywiście pieczemy ciasta. Dlatego dzisiaj proponuję dzieciom (oczywiście przy pomocy rodziców, z zachowaniem ostrożności) upieczenie wielkanocnych baranków, które są bardzo ważnym symbolem nadchodzących świąt ( baranek oznacza odkupienie grzeszników i przezwyciężenie zła).

Oto składniki potrzebne do wykonania baranków:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 żółtka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

SPOSÓB WYKONANIA:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany).

Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy aż do połączenia. Oba rodzaje ciasta zawiajamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałeczek (resztę ciasta trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy kuleczkę- to będą brzuszki baranków. Układamy je obok siebie na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciu, czyli kuleczki z jasnego ciasta układamy w kolumnach wg wzoru 2+3+3+2).

Z ciasta kakaowego formujemy główki, uszy i nogi baranków. Dokładamy je do brzuszków.

Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasteczka ostrożnie zdejmujemy z blachy i studzimy najlepiej na kratce.

ŻYCZMY WSZYSTKIM BIEDRONECZKOM I ICH RODZICOM SMACZNEGO

 I ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH!!!

 

 

 

Data dodania: 2021-04-01 07:30:24
Data edycji: 2021-04-01 09:39:28
Ilość wyświetleń: 466
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej