Dnia 26.03.2024r. KOLOROWE NUTKI upiekły cytrynowe babeczki. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Muffinki cytrynowe są bardzo wilgotne i mięciutkie.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
200 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
1 szklanki cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki z cytryny
szczypta soli
Lukier cytrynowy:
1 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze pięć składników wymieszać w misce (jajka, olej, mleko, sok oraz ekstrakt). W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i sól. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką.
2. Tak przygotowaną masę przelać do foremek. (Babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babeczki się ładnie zarumienią.
3. W międzyczasie przygotować cytrynowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soku.
Ostudzone babeczki udekorować cytrynowym lukrem i posypać, np. startą skórką z cytryny. Smacznego!
07-100 Węgrów
Klonowa 4