Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

BABECZKI CYTRYNOWE

BABECZKI CYTRYNOWE

Dnia 26.03.2024r. KOLOROWE NUTKI upiekły cytrynowe babeczki. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Muffinki cytrynowe są bardzo wilgotne i mięciutkie. 

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

200 ml mleka

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

1 szklanki cukru

180 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka startej skórki z cytryny

szczypta soli

 

Lukier cytrynowy:

1 szklanki cukru pudru

3-4 łyżki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze pięć składników wymieszać w misce (jajka, olej, mleko, sok oraz ekstrakt). W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i sól. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką.

2. Tak przygotowaną masę przelać do  foremek. (Babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babeczki się ładnie zarumienią. 

3. W międzyczasie przygotować cytrynowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soku.

Ostudzone babeczki udekorować cytrynowym lukrem i posypać, np. startą skórką z cytryny. Smacznego!

Data dodania: 2024-03-29 19:55:14
Data edycji: 2024-03-30 05:57:24
Ilość wyświetleń: 35
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej